top of page
חיפוש

ילדי התרבות השלישית: מה זה אומר וכיצד ניתן לתמוך בילדינו?המעבר למדינה חדשה מביא עמו אתגרים רבים, במיוחד עבור ילדים. איך זה להיות "ילד התרבות השלישית" ומה ההשפעות של מעמד זה על ילדי רילוקיישן והמשפחה?

  • תמונת הסופר/ת: Noa Agiv
    Noa Agiv
  • 21 בינו׳
  • זמן קריאה 3 דקות


ילדי התרבות השלישית- ילדי הרילוקיישן
ילדי התרבות השלישית- ילדי הרילוקיישן

המעבר למדינה חדשה מביא עמו אתגרים רבים, במיוחד עבור ילדים. ילדים שעוברים עם הוריהם לחו"ל, מכל סיבה שהיא, מוצאים את עצמם לעיתים קרובות “בין תרבויות” – גדלים במקום חדש שאינו תרבות הוריהם ונחשפים לתרבויות שונות. מכאן נולד המושג “ילדי התרבות השלישית”. ילדים אלו אינם שייכים במלואם לתרבות הוריהם וגם לא לחלוטין לתרבות של המדינה החדשה. המושג נטבע לראשונה במחקר שנערך בהודו בשנות ה-50 על ידי החוקרים Useem, Ruth Hill; Downie, Richard D.

כמו בכל מצב בחיים, גם לילדי התרבות השלישית יש יתרונות וחסרונות. השאלה היא, כיצד המצב המיוחד שלהם משפיע על היומיום שלהם? על יכולת ההסתגלות שלהם? במאמר זה אנסה לשפוך אור על הנושא.



מה זה TCK?

ילדי התרבות השלישית (TCK - Third Culture Kids) מוגדרים כילדים שחיו בשנות רוב התפתחותם (גיל 0–18) במדינה שאינה מדינת המוצא של הוריהם. לעומתם, ילדים הנקראים Cross-Cultural Kids הם ילדים שחיים בין תרבויות שונות גם ללא מרכיב המעבר הפיזי. למשל, ילדי מהגרים שגדלים בבית שבו יש תרבות אחת, ובחוץ נחשפים לתרבות אחרת.



האתגרים של ילדי התרבות השלישית

זהות מורכבת

אחד האתגרים המרכזיים של ילדי התרבות השלישית הוא הצורך לגבש זהות חדשה שהיא בין-תרבותית. עליהם לשלב בין התרבות שאיתה הגיעו הוריהם לבין התרבות שבה הם חיים כעת. תהליך זה עלול לעורר רגשות מורכבים של מי אני? במה אני מאמין?, שכן הם לא בתוך התרבות שהכירו וגם לא ממש בתוך התרבות החדשה.

אצלנו זה ניכר למשל ביום כיפור: אנחנו בבית שומרים על המסורות והמבוגרים נוהגים לצום ביום כיפור. כחלק מהאמונות שלנו אנו לא מאפשרים לילדים להיות ביום זה במסכים. הילדים שלי שאלו לא פעם- "אבל למה אי אפשר מסכים? למה כולם נוסעים ברכב ואנחנו לא?" כחלק מהרצון שלנו להסביר למה זה חשוב לנו, הסברנו לילדים שאנחנו מאמינים שביום שבו צריך לעשות חשבון נפש צריך לגרום שיהיה סביבך אפס גירויים. כמובן שהגדול שלי בן ה12 לא התחבר לרעיון. הוא לא חייב להסכים, אבל כן הוא צריך לכבד את כללי הבית. 


התמודדות רגשית

ילדי התרבות השלישית עלולים לחוות תחושות של אבל, געגועים ובדידות. גם אם המעבר מיטיב עם מצבם החברתי או המשפחתי, עדיין מדובר בפרידה מהמוכר והבטוח. לכן חשוב לתת להם מקום לתחושות הללו ולנרמל אותן. אצלנו זה התבטא כשהצעיר שלי, שעבר איתנו בגיל 3.5, התקשה להיפרד ממשאית אהובה שהשארנו בישראל. למרות שניסינו להסביר שלא היה אפשר להביא אותה, הוא המשיך להזכיר אותה שוב ושוב. היינו צריכים לתת לו זמן לעבד את הפרידה ולעכל את המצב החדש, ואנו היינו צריכים לזכור ולהבין שלילדים לוקח לעיתים יותר זמן מאיתנו לעכל שינויים, ודברים שחשבנו שהם זניחים (מבחינתנו) התגלו כרבי משמעות עבורו.



היתרונות של ילדי התרבות השלישית

יכולות הסתגלות יוצאות דופן

בשל המעברים והאתגרים שהם חווים, ילדי ה-TCK מפתחים יכולות גבוהות במיוחד בתחומים רבים:

  • פתיחות לתרבויות חדשות: הם נחשפים מגיל צעיר לעולמות שונים ולומדים להבין ולקבל את השונה.

  • גמישות מחשבתית: המעברים מאלצים אותם לחשוב בדרכים יצירתיות ולהסתגל במהירות למצבים חדשים.

  • יכולת חברתית גבוהה: הם לומדים לתקשר ולהתחבר עם אנשים מתרבויות ורקעים שונים.

  • רב-שפתיות: החשיפה לשפות שונות מגיל צעיר מעניקה להם יתרון משמעותי.

יתרונות לעתיד

ממחקרים עולה כי ילדי התרבות השלישית זוכים ביתרון משמעותי הן מבחינה מקצועית והן במסגרות אקדמיות. שוק העבודה מחפש כיום אנשים עם פתיחות תרבותית, כישורי שפה נוספים, ניסיון חיים מגוון ויכולת הסתגלות גבוהה – יכולות שהן חלק בלתי נפרד מחייהם של ילדי ה-TCK.



איך כהורים נוכל לתמוך בילדים?

הכרה ברגשות

עלינו לזכור לתת לילדים מקום לתחושות של עצב ודכדוך. להבין שזה חלק מהמעבר ומהניתוק מהבית הקודם. חשוב לעזור להם לעבד את הרגשות הללו ולנרמל אותם.

שמירה על עוגנים תרבותיים

במשפחות ישראליות, למשל, הזהות האישית והתרבותית מהוות מרכיב חשוב. מומלץ לחשוב אילו מסורות ומנהגים תרצו לשמר וכיצד להנחיל אותם בבית. לדוגמה, אצלנו בבית לא מוותרים על קידוש בערב שישי ועל שמירת חגים בצורה חגיגית, גם אם זה יום לימודים רגיל במדינה שבה אנו חיים.

מתן תחושת שליטה

בעת המעבר, חשוב לתת לילדים תחושת שליטה. אפשר, למשל, לתת להם לבחור חפצים יקרים ללבם שייקחו איתם במעבר. חפצים אלו יכולים לשמש עוגנים שמזכירים את הבית הישן ונותנים תחושת ביטחון.

יצירת הזדמנויות חברתיות

עודדו את הילדים להשתתף בחוגים ופעילויות בבתי ספר שבהם יוכלו להכיר ילדים אחרים. זה יעזור להם להרגיש שייכים מהר יותר. אך עם זאת זכרו כי לכל ילד קצב משלו, היו ערים ורגישים לכך.



מסר אופטימי לסיום

כהורים, אנחנו עשויים להרגיש אשמה או דאגה על האתגרים שהילדים שלנו מתמודדים איתם בעקבות המעבר. אבל זכרו – ההתמודדות הזו מעניקה להם כלים ייחודיים לחיים. ילדי התרבות השלישית לומדים להיות אזרחי העולם הגדול: גמישים, סתגלנים ופתוחים. הכלים הללו ילוו אותם לכל החיים ויאפשרו להם להתמודד עם כל אתגר שיבוא בדרכם.



מקורות:

Useem, R. H., & Downie, R. D. (1976). Third-culture kids. Today's Education, 65(3), 103–105.

Pollock, D. C., Van Reken, R. E., & Pollock, M. V. (2024). Third culture kids. Nicholas Brealey Publishing- Boston-London.



 
 
 

Comments


  • Whatsapp
  • 2
  • 4
  • 3
  • 1
bottom of page